Дисидент (Пилипенко В., Северинчук Л.)


Автор глави «Дисидент» з книги «Детектор лестощів» Емма Піньковська пропонує читачеві проаналізувати, яких переважно людей він бачить навколо себе і до яких людей належить сам:

незадоволених, які дорікають, сперечаються, протирічать, але не знають, як змінити те, що їм не подобається, і головне, не розуміють, що вони такі самі (демагоги);

тих, які знають, як змінити, усім про це говорять, проте не прагнуть займати відповідальні посади, і тому не мають важелів для виправлення існуючого становища (критики);

тих, які розуміють, що (коли, як, де) потрібно змінити, і впроваджують ці зміни без емоцій та ажіотажу (трудівники).

Отже, дисидентство (тобто незгода з кимось, чимось) може бути корисним, якщо проявляється у протистоянні злу. Як підкреслює автор Емма Піньковська незгодні, але інтелігентні люди це: у побуті – ті, хто виступають проти насилля у сім’ї, проти шкідливих традицій (борці); у соціумі – ті, які діють проти безправності, захищають дотримання правил, норм, рівності (захисники); в економіці – ті, створює умови для роботи для інших (роботодавці); у політиці – ті, хто виступає за мир та справедливість для усіх громадян, а не лише для обраних (демократи); у науці – ті, хто відкриває нове, доводячи помилковість загальноприйнятої думки (дослідники); у культурі – творчі особистості, які передають людям вищі уявлення про добро. мир, гармонію через кольори, звуки, слова (утішники); у релігії – ті, хто мислять інакше, бачать «зло в добрі» у подіях, що відбуваються, та прихований зміст за привабливими словами (мудреці).

Водночас автор наголошує, що загальна культура починається з уміння проявляти свою незгоду тактовно, слухати і чути співбесідника «від добра» («культура незгоди»). А для цього, перш ніж очікувати від інших шанобливого та толерантного ставлення до себе, необхідно спочатку сформувати у собі вміння прощати «ворога свого».

Література

  1. Пиньковская Э.А. Серия книг «Спаси и сохрани». Том 3. «Детектор лести». Черкассы : Издатель Чабаненко Ю. А., 2013. 436 с. + 3 таблицы.